macbeth1Lady Macbeth

is een werk dat uit 1989 stamt en tentoongesteld werd in de Stadsgalerij Heerlen. Bas Roodnat schreef een lovende recensie over deze tentoonstelling in de NRC. Daarna werd het werk aangekocht voor de Schouwburg van Heerlen.
Lady Macbeth verbeeldt de Femme Fatale in het machtsspel der koningen van Shakespeare. Zij zet op meedogenloze wijze haar man, de koning, aan tot de bloederige uitbreiding van macht en verder verderf. Krankzinnigheid en dood bezegelen hun lot.
In het beeld Lady Macbeth beschikt ze over een aantal attributen, die aanwijzingen zijn over haar ware aard: haar gouden gelaat, een hand die leeg is en met niets gevuld kan worden en een Chinees schaartje, als symbool voor seksualiteit, die als wapen wordt ingezet. Haar achterhoofd bestaat uit gouden bijlen en haar haren zijn de zwart geblakerde bomen, die de ondergang van het koningspaar aankondigen. Immers, de drie heksen voorspelden Macbeth dat hij niet verslagen zou worden tot het grote woud van Birnam tegen hem op marcheren zou. En zo geschiedde het....