ierl1 ierl2 ierl2

the Tyrone Guthrie Centre residency in 1999

In 1999 verbleven we 3 weken in het Tyrone Guthrie Centre in Annagmakerrig, co. Monaham, aan de Noord Ierse grens. We hebben er de Ierse schrijfster Anne Enright ontmoet, die de drukproeven voor haar tweede boek corrigeerde. Ze zou later de Man Booker Prize krijgen met The Gathering. Toen wij haar in 1999 ontmoetten, speelde het eerste concept voor dit boek door haar hoofd.
Mijn project ging over gedichten. Ik las The Penquin Book of Poetry from Britain and Ireland since 1945 , koos gedichten en maakte er kleine ruimtelijke schetsen van. Het materiaal voor de schetsen haalde ik overal vandaan, vooral van de afvalberg buiten, waar het vuilnis werd verbrand. De maquette van het gedicht Ceasefire van Michael Longley is opgenomen in de collectie van the Tyrone Guthrie Centre.
In 2000 heb ik 3 maquettes, die in Annagmakerrig gemaakt zijn, in De Cacaofabriek in Helmond uitgevoed. Het ging om het gedicht Lie still, sleep becalmed van Dylan Thomas, Deaths and Engines van Eiléan Ní Chuilleanáin en Wee wifey van Kathleen Jamie.
Op de dag van de opening werd ik geïnterviewd door de Eindhovends journaliste Angelique Spaninks voor het Eindhovens Dagblad. Een van mijn installaties was gebaseerd op een gedicht dat over een vliegtuigramp ging. Enkele dagen vóór de opening crashte de Concorde in Parijs. De journaliste schreef hoe bizar dit wel niet was.
www.tyroneguthrie.ie

Lie still, sleep becalmed van Dylan Thomas
660 x 390 x 340 cm
karton, rijstpapier, papier, folie, metaal, licht

Deaths and Engines van Eiléan Ní Chuilleanáin
500 x 450 x 250 cm.
karton, metaal, lijm, stoeptegels

Wee wifey
van Kathleen James
550 x 500 x 100 cm.
metaal, karton, touw, lippenstift. oliekrijt